In mijn vorige blog : Deze maand alleen gezonde tussendoortjes gaf ik je een lijstje met 10 gezonde  tussendoortjes die gemakkelijk zelf te maken zijn. In deze blog lees je hoe je ieder afzonderlijk tussendoortje maakt. Veel succes!

 

1.Tonijnsnack

Deze gezonde snack is gemaakt van tonijn, appel,bleekselderij en een klein beetje mayonaise. Lekker fris voor in de zomer, maar ook heel gezond en rijk aan eiwitten

Dit heb je nodig voor 1 persoon:

  • half blikje tonijn op water uitgelekt
  • 1/4 appel in kleine blokjes
  • 1/4 stengel bleekselderij in stukjes gesneden
  • 2 el mayonaise
  • paprikapoeder
  • zoutpeper
  • om te dippen:toastjes ,plakjes courgette,stukjes bleekselderij.

Hoe maak je het:

  • Mix alle ingrediënten in een bakje
  • dip met de toastjes, courgette of bleekselderij.

2. Powerreep

De noten , kokos, vijgen, dadels en chocolade in deze reep geven je echte power! Genoeg om de dag energiek aan te kunnen!

Dit heb je nodig voor 1 persoon:

  • 50 g dadels( in stukjes gehakt)
  • 1 reep chocolade 85 % cacao
  • 30 g geraspte kokos
  • 50 g gedroogde vijgen(in stukjes gehakt)
  • 70 g gemengde noten(in stukjes gehakt)
  • cakeblik en bakpapier

Hoe maak je het:

  • mix de dadels,vijgen en kokos met een staafmixer tot een beslag.
  • doe het bakpapier in het blik en druk het beslag erin.
  • verwarm de chocolade au bain marie tot het gesmolten is, en giet het over het beslag in het blik.
  • zet het blik 2 uur in de koelkast , en snijd het in kleine reepjes.

3.Gevulde haverkoeken met appel

De heerlijke appelvulling maakt deze haverkoeken heel speciaal, vooral omdat de koeken warm opgediend worden. Kijk uit voor je vingers, want je eet ze er bijna bij op!

Dit heb je nodig voor 6 koeken:

voor de bodem:

  • 150 gr havermout
  • 175 gr zachte dadels(ontpit en geweekt in een laagje lauwwarm water)
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje kaneel
  • 25 ml waterbakpapier

Voor

de vulling:

  • appel(ongeschild in kleine blokjes)
  • 300 ml water
  • 2 el honing
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl maizena
  • 6 tl kwark

Hoe maak je het:

  • verwarm de oven voor op 180 graden.
  • bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • kneed de ingrediënten van de bodem tot een kruimelig deeg.
  • verdeel het deeg  in 6 balletjes en druk die plat op de bakplaat. Maak er holle koeken van door de randjes omhoog te duwen. Bak ze 10 minuten in de oven.breng het water aan de kook en voeg de
  • blokjes appel, kaneel en honing toe. Laat dit pruttelen tot het vocht is opgenomen en de appel zacht is. Roer regelmatig.
  • meng de maizena met twee eetlepels water en roer dit door het appelmengsel.
  • vul de koekjes met een beetje kwark en schep het appelmengsel erover.

4. Wrap met Hüttenkäse en zalm

Heb je niet zo veel tijd dan is dit de ideale snack om klaar te maken. Binnen no time heb je een heerlijke snack klaar gemaakt. 

Dit heb je nodig voor 1 persoon:

  • 1/8 komkommer in dunne plakjes
  • zout
  • 1/4 bakje Hüttenkäse
  • l tl dille
  • peper
  • 1 wrap tortilla
  • 50 gr zalm in reepjes.

Hoe maak je het:

bestrooi de komkommer met zout en laat 15 min liggen.
-roer de hüttenkase en de dille en peper en zout door elkaar
-spoel de komkommer af en dep de plakjes droog met keukenpapier en schep ze door de hüttenkäse.
-verwarm de tortilla volgens aanwijzingen op de verpakking.
-smeer het hüttenkäse-mengsel over de tortilla, leg de zalm erop en rol de wrap op en serveer direct.

 

5.Bananenpannenkoekjes

Wie houdt er nu niet van pannenkoeken, iedereen toch? Deze zijn niet alleen lekker, maar ook heel gezond!

Dit heb je nodig voor 1 persoon:

  • 3 eetlepels zelfrijzend bakmeel
  • 1 banaan
  • 1 ei
  • 1 scheutje melk
  • zonnebloemolieschenkstroop

Hoe maak je het:

  • pureer de banaan met de staafmixer en meng het ei erdoor.
  • klop er het meel en de melk doorheen.
  • doe een beetje zonnebloemolie in de koekenpan en maak met het beslag 3 kleine pannenkoekjes.
  • Bak ze aan beide kanten bruin.serveer met schenkstroop

6.Komkommer met brie en walnoot

Heb je maar 5 minuutjes tijd, dan is dit dé snack voor jou. Heel gemakkelijk te maken en heel lekker!

Dit heb je nodig voor 1 persoon:

  • 1/4 komkommer in plakjes
  • evenveel plakjes brie als komkommer
  • walnoten.

Hoe maak je het:

  • pak een stukje komkommer, leg er een stukje brie op en daarboven op een walnoot.

7.Carrotcake koekjes

Deze koekjes winnen het van elk ander koekje. Het is misschien wel even wennen dat er geen suiker in zit, maar dit wordt vast je meest gemaakte snack!

Dit heb je nodig voor 1 persoon:

  • 90 gr tarwebloem
  • 90 gr havermout
  • 1,5 tl bakpoeder
  • kaneel
  • 30 gr kokosolie(even zacht laten worden)170 gr honing
  • 1 ei
  • 1 tl vanille aroma
  • 70 gr geraspte wortels(echt kleine, dunne stukjes)
  • snufje zout
  • ijsschep

Hoe maak je het:

  •  verwarm de oven voor op 165 graden
  • roer in een kom bloem, havermout, bakpoeder, kaneel en zout door elkaar.
  • roer in een andere kom kokosolie , ei, vanille aroma door elkaar, daarna de honing er bij en voeg dit daarna toe aan het mengsel van de bloem.Roer dit door elkaar zodat alles goed aan elkaar plakt.
  • voeg de geraspte wortel toe en laat het mengsel vervolgens een half uur rusten.
  • maak met een ijsschep 12 bolletjes van het beslag en leg ze op de bakplaat.
  • zet de bakplaat 12 minuten in de oven. Laat de koekjes nog 15 minuten rusten.

8.Havermout dadel koekjes

Als je dit tussendoortje gemaakt hebt, heb je even een voorraadje. Bewaar de koekjes in een goed afgesloten doosje en je kunt een paar dagen vooruit. 

Dit heb je nodig voor een flink aantal koekjes:

  • 40 gr geroosterde hazelnoten(grof gehakt)
  • 100 gr gedroogde dadels(zonder pit en gepureerd)
  • 1 kleine rijpe banaan(in stukken en gepureerd)
  • 100 gr havermout
  • 2 el vloeibare margarine

Hoe maak je het:

  • meng de  gepureerde dadels en banaan door elkaar.
  • voeg de havermout en de margarine toe tot een stevig niet te plakkerig deeg.
  • meng de hazelnoten door het deeg.
  • zet het deeg afgedekt in de koelkast en laat het een half uur opstijven.
  • warm de oven voor op 180 graden.
  • vet het bakblik in.
  • vorm van het deel balletjes ter grootte van een pingpong bal en leg ze op de bakplaat. Druk ze een beetje platter.
  • bak de koekjes in 15-18 minuten gaar. Laat ze op de bakplaat afkoelen.

9.Frozen yoghurt

Voor een zwoele zomeravond is dit tussendoortje heel geschikt. Je moet er wel eventjes tijd voor maken, want je moet de yoghurt een aantal malen doorroeren. Vervolgens  heb je wel iets om je vingers bij af te likken

Dit heb je nodig voor 1 persoon:

  • 700 gr Griekse yoghurt
  • 2 el fijne suiker

Topping:

  • (diepvries)fruit naar keuze
  • schepje suiker(naar smaak)
  • klein beetje water

Hoe maak je het:

  • meng de yoghurt en suiker goed door elkaar.
  • verdeel het mengsel over een platte schaal en bedek het met plastic folie en zo dat er geen lucht tussen zit.
  • zet de schaal in de vriezer en roer het geheel elke 45 minuten goed door. Doe dit 4x.
  • voor de topping doe je het fruit in een pannetje met de suiker en het water. Laat het fruit warm worden zodra je een mooie saus krijgt. Schenk dit over het ijs.

10. Suikervrije mueslireep

Pindakaas at ik altijd al op een boterham of een cracker, maar dat het ook lekker zou smaken in combinatie met havervlokken, noten, rozijnen, dadels en kokosolie had ik nooit verwacht. Probeer het maar je zult zien dat je het zal bevallen!

Dit heb je nodig voor 3 repen:

  • 50 gr havervlokken
  • 40 gr zonnebloempitten
  • 40 gr ongebrande noten(fijn gehakt)
  • 25 gr rozijnen
  • 50 gr dadels(fijn gesneden)
  • 100 ml melk
  • 2 scheppen pindakaas
  • 2 el kokosolie
  • 1 tl kaneel
  • zout naar smaak.

Hoe maak je het:

  • verwarm de oven voor  op 180 graden.
  • meng de havervlokken met de zonnepitten in een kom.voeg de noten toe.verwarm de melk in een steelpan en voeg de pindakaas toe.
  • voeg de dadels, kokosolie en het zout bij de melk en laat het op een rustig vuur warm worden totdat de pindakaas gesmolten is en de stukjes dadels zacht geworden.
  • haal de pan van het vuur en voeg het mengsel van de havervlokken en de kaneel toe en meng alles door elkaar.
  • bekleed een ovenschaal met bakpapier en druk de massa plat in de schaal met de achterkant van een lepel. (ongeveer 1 cm dik)
  • bak 20-25 minuten in de oven, zodat de bovenkant licht gekleurd is.
  • buiten de oven afkoelen en met een scherp mes in stukken snijden.

 

Succes met het maken! Hopelijk bevallen de tussendoortjes je net zo goed als ze mij bevallen zijn!