Samen geen kleding kopen…nog beter voor het milieu.

Al 10 maanden koop ik geen kleding meer. Niet alleen ik, maar ook mijn man kocht geen kleding meer. Voor hem voerde ik  ook het hangertjessysteem in. Gedragen kleding hangt aan de linkerkant in de kast. Kleding uit de rechterkant van de kast wordt uitgekozen om aan te doen, zodat alles aan de beurt komt.

Combineren hoefde hij niet te leren, want dat deed hij altijd al. Wat veranderd is, is dat ik hem niet meer aanspoor om naar de winkel te gaan voor nieuwe kleding.  Hij vindt dat best. Hij heeft namelijk een grote hekel aan shoppen dus de challenge komt hem heel goed uit.  

De zomerkleding is verruild voor de herfst- en winterkleding

Net toen ik een beetje uitgekeken raakte op mijn zomerse combinaties deed de herfst zijn intrede. De zomerkleding kon plaats maken voor de herfst- en winterkleding.  Met veel plezier wisselde ik de kleding om. Nu hangen de broeken, truien, vesten, blouses en jurken weer netjes gerangschikt op kleur in de kast. De zomerkleding is naar een andere kant in de kast verhuisd. Zo zorg ik voor overzicht in mijn kledingkast. 

Bij het om wisselen keek ik meteen of er kleding weg kon.  Sommige kledingstukken heb ik al zeker 9 jaar. Als ik er van uit ga dat ik de kleding elk jaar 5 keer droeg. Betekent dit dat ik ze 45 keer aantrok. Weg doen was voor die kleding niet lastig

Er waren echter ook een aantal kledingstukken die ik minder vaak gedragen heb, maar die te strak waren of niet meer bij mijn stijl pasten. Deze kledingstukken zette ik op Marktplaats . Tot mijn vreugde verkocht ik een jurk en een vest. De koper was blij met de aankoop en ik ben blij dat de kledingstukken een tweede leven kregen. 
De kledingstukken die ik niet meer kan verkopen op Marktplaats, maar nog wel goed zijn, breng ik naar de kringloop. Hopelijk koopt iemand deze kleding nog. 

 

 

Lookbook en hangertjessysteem, twee handige tools om zicht te hebben op mijn kleding

Wat mij opvalt is dat ik steeds beter leer combineren en ik veel minder in “setjes” denk dan vorig jaar. Ook maak ik veel gebruik van het lookbook dat ik vorig jaar maakte.  Het lookbook helpt mij als ik geen inspiratie heb bij het uitkiezen van de combinaties.

Verder werk ik nog steeds met het hangertjes systeem. Het  geeft me goed overzicht welke kledingstukken echt mijn favorieten zijn en welke toch vaak tot het laatst blijven hangen. Met de minder favoriete kledingstukken verzin ik steeds nieuwe combinaties . Vaak vind ik het minder favoriete kledingstuk leuker is als ik het aan heb, dan wanneer het op het hangertje in de kast hangt.

Nog 2 maanden te gaan …en dan is de challenge afgerond of niet?

Ik ben er van overtuigd dat ik de komende twee maanden geen kleding kopen volhoud. De challenge leerde me veel over mijn eigen garderobe, mijn eigen stijl en het veranderde mijn kijk op de invloed van kleding op het milieu . Ook bespaarde ik veel geld.  

Een vriendin vroeg mij of ik in januari meteen weer ga shoppen. Op dit moment denk ik niet dat ik meteen naar de winkels ga voor de aanschaf van kleding want ik zou echt niet weten wat er nog in mijn kast ontbreekt. Shoppen om het shoppen doe ik niet meer omdat ik  heb ingezien dat dat veel tijd en geld kost en dat ik daar echt niet blij van word.

In de toekomstkoop ik natuurlijk echt wel weer eens kleding , maar dat zal op een veel bewustere en doordachtere manier zijn dan in het verleden.  

 

Ik ben benieuwd hoe jij shopt: Shop jij om te shoppen of ga jij bewust en doordacht met kleding om?