Kleding kopen uit mijn systeem?

De laatste tijd vraag ik mij af of dat kan: Is kleding kopen uit mijn systeem? Ik merk dat nu ik al 5 maanden geen kleding koop en niet naar modewinkels ga,  ik er ook niet zoveel behoefte meer aan heb. Ik ben tevreden met wat ik nu heb. In de tijd dat ik veel kleding kocht was er altijd wel iets wat ik nog “nodig “dacht te hebben. Zodra het artikel was aan gekocht kwam er meteen  iets anders dat weer hoognodig gekocht moest worden. Zo kocht ik steeds heel veel kleding en mijn garderobe groeide en groeide. Nu komen deze wensen niet meer in mijn hoofd. Ik ben er helemaal niet zo mee bezig.

 

Waardebonnen van winkels kosten je geld in plaats van dat het je geld oplevert

Nog zo’n verandering van denkwijze:  Als ik vroeger waardebonnen kreeg en ik er niets voor kocht, had ik het gevoel dat ik geld weggooide. Nu zie ik het wegdoen van  die waardebonnen  juist als iets waarmee ik  bespaar.
Immers als je van een winkel een waardebon van 25 euro krijgt, die je kan inleveren bij een aankoop vanaf €100 en je wisselt die bon  in, dan kost het je € 75. Lever je de bon niet in en koop je niks, dan bespaar je €75 euro. Het is natuurlijk maar net hoe je het bekijkt.

Geen kleding gekocht toch 2 nieuwe broeken. Hoe kan dat?

Een paar jaar geleden was een broek met “vlekken”mode. Ik had er twee: een grijze en een lila. De broeken zijn perfect qua pasvorm, maar de vlekken die eerst zo apart waren vind ik nu niet meer zo leuk.  Weg doen was geen optie want ze zijn nog heel mooi en ze zitten ook nog lekker. Dit deed me besluiten om een van mijn tips van april op te volgen.

Ik ging de broeken verven. De lila broek wilde ik graag effen lila verven want lila vind ik een hele mooie kleur en ik heb nog een leuk lila jasje en shirt dat ik er graag op aan wil doen. De grijze broek heb  ik echt heel weinig gedragen en ik vroeg me af welke kleur ik de broek zou willen verven. Aangezien ik een groot aantal grijze broeken heb, leek grijs me niet de juiste kleur. Uiteindelijk koos ik ervoor om de broek olijf groen te verven.

Ik heb lila en groene textielverf besteld en heb de aanwijzingen op de verpakkingen gevolgd en het resultaat was geweldig. Voor mijn gevoel heb ik twee nieuwe broeken die ik nu met plezier aan doe. Hieronder kun je zien het de broeken er voor en er na uitzagen. Een klein minpuntje is natuurlijk wel dat ik  voor het verven van de broeken wel veel water gebruikt heb en dat het water ook vervuild is door de verf. Ik ben blij met mijn broeken, maar zal  de volgende keer zoeken naar een manier om mijn broeken milieuvriendelijker te verven.

 

Vondst in de kleding kast….

Ook vond ik deze maand een jurk in mijn kast waar het kaartje nog aan hing. Vorig jaar had ik hem in de uitverkoop gekocht en daarna had ik hem niet gedragen. Ik was eigenlijk vergeten dat ik hem nog niet aan gehad had.
Op het moment dat ik het kaartje van de jurk afhaalde leek het net alsof ik een nieuwe aanwinst had en ik was er voor de tweede keer blij mee; toen ik hem kocht en nu ik hem weer terug vond in mijn kast.

 

Inspiratie voor anderen

Bij de start van mijn kleding challenge heb ik het tegen zoveel mogelijk mensen gezegd dat ik deze challenge ging doen. Dit deed ik omdat ik dacht dat het me zou helpen om het vol te houden. Het is natuurlijk niet leuk om je challenge niet te halen en dat anderen dat allemaal zien.

Mijn vriendin kocht ook altijd veel kleding. Ik had ook met haar over mijn challenge gesproken en haar verteld dat ik in het jaar daarvoor bij de aankoop van nieuwe kleding altijd de volgende 2 vragen aan mezelf stelde: Heb ik dit nodig? Heb ik al niet iets wat hier op lijkt?Dit hielp mij toen om in ieder geval minder te kopen dat dat ik in de jaren daarvoor deed.

Ze vertelde me laatst dat ze zich geïnspireerd voelde door mij en dat ze nu ook al veel minder koopt doordat ze bovenstaande vragen aan zichzelf stelt. Het is leuk om te merken dat mijn gedrag een inspiratie is voor anderen want hoe meer mensen er toe overgaan om minder kleding te kopen hoe beter dit voor het milieu is. Wie weet gaat ze er volgend jaar ook toe over om een jaartje geen kleding te kopen.

 

En hoe zit het met jou? Ben jij geïnspireerd door mijn verhaal? Ik zou het leuk vinden al je je reactie hieronder geeft?