Best trots ben ik wel dat ik in de maanden augustus en september ook weer geen kleding heb gekocht. Ik merk dat het me eigenlijk niet zoveel moeite meer kost, zeker omdat ik het combineren van kleding heb ontdekt en omdat ik nu weet wat een impact het produceren van kleding op het milieu heeft.  

Slow Fashion Season

 

In week 11 schreef ik er al over. Ik zou mee gaan doen met het SlowFashionSeasonDe Slow Fashion Community riep iedereen op om zich aan de actie te verbinden door in de periode van 21 juni tot en met 21 september  bewuste modekeuzes te maken.

 Het idee is dat er zoveel mogelijk mensen met de actie meedoen. Vorig jaar deden 14.487 mensen over de hele wereld mee. Het was de bedoeling dat er dit jaar 25.000 mensen mee zouden doen. Het doel van de community is om het bewustzijn over de mode-industrie te vergroten en je eigen rol als consument te zien. Door als massa op te treden, heb je de macht om de branche ten goede te veranderen

Wat zijn bewuste keuzes?

 1. Koop 3 maanden geen kleding
 2. Ruil, up cycle of pimp je kleding
 3. Koop tweedehands en vintage
 4. Koop je toch kleding, doe dit dan bij een duurzaam merk

.

Welke veranderingen moeten er door de actie teweeg worden gebracht?

 1. De mode industrie moet duurzamer zijn.Waterverbruik verminderen: Er worden grote hoeveelheden water gebruikt (32 miljoen Olympische zwembaden per jaar en de C2 uitstoot is 8% van de wereldwijde uitstoot.Watervervuiling  verminderen: Textiel verven is op 1 na de grootste vervuiler van schoonwater.

  Afvalproductie terugdringen: Door overproductie van kleding  en de snel wisselende collecties ontstaat er een enorme              hoeveelheid afval.

 1. De mode industrie met haar werknemers eerlijk behandelen.Betere werkomstandigheden: Het meeste werk wordt gedaan door gekleurde vrouwen en kinderen onder zware en          onveilige omstandigheden.

           Betere lonen: werknemers ontvangen slechts 0,5%  -4% van de verkoopprijs van kleding als salaris.

Het uiteindelijke resultaat:

Helaas is het niet gelukt om 25.000 deelnemers enthousiast te maken, want er tekenden 11.046 mensen in voor de actie. Ondanks dat het aantal deelnemers niet gehaald is, is de actie toch doorgegaan.  En dit heeft het volgens de organisatie opgeleverd.

 • 300 kledingstukken zijn niet gekocht
 • 75 biljoen kubieke meter water is bespaard
 • 525 miljoen ton CO2 is bespaard.

 

Instagram: #slowfashionseason

Nadat ik me voor de actie heb ingeschreven, ben ik op Instagram slowfashionseason gaan volgen. Het is leuk om te merken dat er met mij vele anderen zijn die bewuster met kleding om willen gaan en bewuste keuzes willen maken met betrekking tot hun kleding.
In de posts vind je heel veel informatie gegeven over hoe je bewuster met kleding om kunt gaan en  over de impact van fast fashion op het milieu.

Net nadat ik deze blog geschreven had, zag ik op Instagram dat de bedenkers van Slow Fashion Season hun naam veranderd hebben in Slow Fashion Movement. Het doel van de Slow Fashion Movement is om mensen te verenigingen om actie te ondernemen om er zo voor te zorgen dat er een verandering komt. Inmiddels zijn er 30.000 volgers. Ook geeft men aan dat er een nieuwe actie aan komt. Ik ben benieuwd wat de volgende actie zal zijn. 

Volgens mij hebben dit soort acties heel veel zin, want met elkaar maak je verschil. Wat denk jij hiervan?  Wil jij het verschil maken en meedoen met acties zoals deze? Ga jij een kijkje nemen op Instagram bij Slow Fashion Season?