Yes…ik heb het gehaald: 365(+1) dagen geen kleding gekocht.

 

Dit was de laatste maand van mijn challenge 365 dagen geen kleding kopen en ik kan met trots zeggen dat het gelukt is! Dit jaar leerde ik zoveel, zoals ik al beschreef in mijn vorige blog. Zo leerde ik bijvoorbeeld ontzettend veel over duurzaamheid en kreeg ik veel plezier  in het combineren van kleding. Op www. Milieucentraal kun je  lezen hoeveel Co2 je bespaart als je een jaar geen kleding koopt.  Bij 2 kledingstukken minder bespaar je al 40 kg. Daar uit concludeer ik dat ik meer dan 300 kg Co2 bespaarde want ik kocht  voorheen gemiddeld wel meer dan 9 kledingstukken per jaar. Hierdoor voel ik me nog gemotiveerder om door te gaan met geen/minder kleding kopen.

Deze kledingstukken gingen weg

In eerste instantie was het mijn doel om de hoeveelheid kleding die ik had te reduceren. In januari maakte ik een lijst van kledingstukken die op dat moment in mijn kast hingen. Natuurlijk ben ik benieuwd in hoeverre me dat gelukt is.  Een telrondje in mijn kleding kast leverde het volgende resultaat op.

Dit deed ik weg:
4 blouses, 1 winterjas, 1 zomercolbert, 5 T-shirts, 1 trui, 6 vesten, 8 broeken, 4 jurken, 4 paar schoenen en 6 tassen. Dit maakt dat mijn garderobe terug gebracht is van 355 stuks naar 315. De meeste kledingstukken verkocht ik op Marktplaats. Sommige kledingstukken gaf ik weg. En een paar kledingstukken bracht ik naar de kringloop. De rest was kapot of versleten en die eindigden in de kledingcontainer.

Nog steeds teveel kleding

Concluderend kan ik zeggen dat ik mijn doel bereikte maar met 315 kledingstukken ligt het aantal  nog ver boven het gemiddelde. Ik realiseer met dat ik nog steeds te veel kleding heb. Daarom ga ik mijn inkopen nog steeds beperken. Uiteindelijk wil ik een garderobe hebben waarin alleen maar items zitten die ik met veel plezier draag. Het aantal moet zo zijn dat ik de items van mijn garderobe minstens 30 keer of vaker draag.

Nieuwe challenges

Om niet in de verleiding te komen om kleding te gaan shoppen bedacht ik  een aantal  nieuwe challenges op kledinggebied voor de komende tijd . Zo blijft het spannend en uitdagend om met mijn kleding bezig te zijn.

30 verschillende combinaties

Kies 8 kledingstukken uit: 1 blouse, 1 shirt, 1 jurk, 2 truien en 3 broeken en probeer daar 30 verschillende combinaties mee te maken. Maak een foto van deze combinaties.

Steeds een andere combinatie

Bekijk welk kledingstuk je weinig draagt. Draag het kledingstuk de hele week in een steeds andere combinatie.

Minder dan 30 keer gedragen

Draag een week alleen kleding die je minder dan 30 keer aan gehad hebt.

Kleur van de dag

Draag 9 dagen een outfit in de kleur van de dag. Maandag: zwart, Dinsdag: groen, Woensdag: rood, Donderdag: paars, Vrijdag: licht blauw, Zaterdag: grijs, Zondag: ecru. Het mag een hele outfit zijn, maar het mag ook 1 onderdeel in je kleding zijn.

Top 3

Maak een top 3 van alle categorieën kledingstukken :blouses, truien, broeken, jasjes, jurken, vesten, jassen, schoenen die je hebt.

Zwakke schakels

Zoek de van alle categorieën kledingstukken blouses, truien, broeken, jasjes, jurken, vesten, jassen, schoenen die je hebt de zwakste schakel. Wat is er mis met deze kledingstukken? Vertelt het je iets?

Kort samengevat: Mijn challenge was een groot succes en mijn kijk op kleding is compleet veranderd.

Doe je mee met mijn kleine challenges of kies je er ook voor om een jaar geen kleding te kopen?