20  Dingen die ik geleerd heb van een jaar geen kleding kopen

Het  hele jaar geen kleding kopen is bijna voorbij . Ik moet nog een maand en ik weet zeker dat ik het vol ga houden. Om eens terug te kijken op dit jaar heb ik op een rijtje gezet wat ik geleerd heb van dit jaar.

Doorzettingsvermogen

 1. Deze challenge leerde me om door te zetten en me aan mijn eigen afspraak te houden. In het januari  en februari vond ik het best moeilijk om me te beheersen en geen kleding te kopen, maar ik merkte dat het me na verloop van tijd steeds beter af ging en dat ik het uit eindelijk nog leuk begon te vinden ook.

Meer tijd en geld

 1. Geen kleding kopen bespaart enorm veel geld.  Zo ontdekte ik dat de waardebonnen die je van kledingwinkels krijgt je juist geld kosten in plaats van geld opleveren.
 2. Doordat ik niet meer ga winkelen heb ik enorm veel extra tijd gekregen om andere dingen te doen dan winkelen zoals op Pinterest inspiratie opdoen, maken een lookboek of het houden van een shopavond in mijn eigen kledingkast.

Kleding combineren en eigen stijl ontwikkelen

 

 1. Ik heb geleerd om verschillende combinaties met mijn kleding te maken, hierdoor kwam er meer afwisseling in mijn manier van kleden en werd het ook leuker om kleding uit te zoeken.
 2. Door het hangertjessysteem en het lookbook  weet ik s’ morgens direct wat ik aan moet trekken en sta ik niet voor de kast te twijfelen wat ik aan zal trekken. Het systeem maakt dat ik veel meer overzicht heb over de kleding die ik heb. Het lookbook geeft mij inspiratie als ik dat een keer niet heb.
 3. Kleding waar ik op uitgekeken was ben ik gaan herwaarderen. Doordat ik niet meer uitga van “setjes” ben ik minder snel op een outfit uitgekeken.
 4. Voorheen vond ik dat als ik een feestje had of op visite ging ,ik nieuwe kleding aan moest. Nu trek ik kleding aan die ik al langer heb en ik merk dat dat ook gewoon o.k. is.
 5. In mijn vorige blogs heb ik al geschreven over de 30 wear rule. Je kleding 30 keer of meer dragen voordat je het weg doet is duurzaam. Dat lijkt niet veel , maar dat valt best nog tegen hoor als je er naar kijkt. Ik hou nu bij hoe vaak ik bepaalde kledingstukken aan gehad heb. Het voordeel hiervan is dat je overzicht krijgt over de favoriete kledingstukken(draag je vaak) en over de minder favoriete.(draag je minder vaak).
 6. Door veel modeblogs te lezen en Pinterest te bekijken heb ik mijn eigen stijl Dit helpt mij om keuzes te maken bij de nieuwe combinaties die ik maak. Ook zal het in de toekomst helpen bij het kopen van nieuwe kleding. Door je eigen stijl te kennen voorkom je miskopen.

Duurzaamheid

 1. Tijdens de challenge ben ik enorm veel gaan lezen over kleding en over geen kleding kopen en ik kwam er achter dat de kledingindustrie de tweede vervuilende industrie is. Geen kleding kopen is het meest duurzaamste wat je kunt doen om een bijdrage te leveren aan een beter milieu.
 2. Een kledingstuk gaat niet zomaar weg.  Als het kapot is, kijk ik eerst of ik het nog kan repareren. Ben ik op een kledingstuk uitgekeken dan kijk ik of ik er nog iets anders  mee kan. Een voorbeeld hiervan is dat ik twee broeken die ik niet meer droeg geverfd heb.
 3. Voor mijn challenge was ik enorm gefocust op kleding kopen. Nu merk ik dat de behoefte om nieuwe kleding te kopen weg is. Ik ben tevreden met wat ik nu heb.  Ook beleef ik plezier aan het shoppen in mijn eigen kledingkast en het maken van nieuwe creaties .
 4. Het hangertjessysteem “dwingt” mij als het ware om alle kledingstukken die ik heb te dragen. Als ik bemerk dat ik een kledingstuk met tegenzin draag, dan doe ik het weg. Ik probeer het eerst te verkopen want dat is het meest duurzaam. Iemand anders draagt het kledingstuk weer en het hangt niet meer ongedragen in de kast. Lukt dit niet, dan kijk ik of ik het aan iemand anders kan geven en als dat helemaal niet lukt, breng ik het naar de kringloop.
 5. Als ik complimenten krijg over een kledingstuk dat ik al jaren heb, ben ik daar blij mee. Ik ben dan trots dat ik het kledingstuk al zo lang in mijn bezit heb en dat ik het nog steeds leuk vind. Voor mijn challenge deed ik het compliment vaak af met : “Oh maar dat heb ik al zo lang “.  Het kledingstuk heb ik jaren lang goed verzorgd en het was van zulke goede kwaliteit dat ik het nog steeds kan dragen.

  De toekomst en mijn kijk op kleding en het milieu

 

 1. Als ik weer kleding ga kopen, let ik er goed op dat het in Europa gefabriceerd is. Dit omdat het kledingstuk dan niet van zo ver naar Nederland vervoerd hoeft te worden en dat er dan minder CO2 uitstoot
 2. In de toekomst doe ik geen aankopen meer bij Fast Fashion winkels. Hopelijk doen velen dat met mij mee en kan er een einde gemaakt worden aan de Fast Fashion.
 3. Ik heb me voorgenomen om als ik weer kleding ga kopen eerst opzoek te g aan bij merken die duurzaam zijn. Als ik daar niet kan vinden wat ik zoek, dan kijk ik bij een minder duurzaam merk.
 4. Voorlopig hoef ik mijn kast nog niet aan te vullen omdat er nog genoeg in hangt. Ik wil de hoeveelheid kleding echt nog verder reduceren.
 5. De afgelopen maanden verdiepte ik me in bedrijven die zich inspannen om grondstoffen te maken van gebruikte kleding, deed ik mee aan de SlowFashionSeason , ontdekte ik duurzame modemerken en las ik veel blogs van stijlcoaches. Hierdoor is mijn kijk op mode en kleding enorm veranderd en verrijkt.
 6. Doordat ik begon met het lezen van blogs, luisteren van podcasts en het bekijken van Ted x talks en het lezen van boeken raakte ik geïnspireerd om na te denken over mijn eigen impact op het milieu