Geen kleding gekocht, maar wel met kleding bezig geweest

In de maanden juni en juli heb ik geen kleding gekocht, maar ben ik wel met kleding bezig geweest want ik interesseer me nog wel heel erg voor kleding. Ik volg op Instagram en Facebook mensen die bezig zijn met kleding ,ik heb documentaires over kleding bekeken en boeken over kleding gelezen.

Hieronder een aantal voorbeelden van waar ik me mee bezig heb gehouden.

Yolande Avé

Ik heb me geabonneerd op de nieuwsbrief van Yolande Avé stijlcoach. Ik volg haar op Instagram en Facebook. Het is heel leuk om te lezen en te horen hoe zij naar kleding kijkt. Ze geeft veel adviezen en tips over het kiezen van kleding. Op dinsdagavond doet ze op Instagram de show van Yo waarin ze antwoord geeft op vragen van haar volgers.

Zo beschrijft ze in haar blog allerlei zaken waar je tegen aan kunt lopen zoals:
-Hoe combineer je verschillende kledingstukken met elkaar
-Hoe kun je het beste winkelen
-Waarom staat het ene kledingstuk leuk bij iemand , maar bij een ander niet.
-Hoe combineer ik die saaie spijkerbroek
Het lezen van  haar blog heeft mij al op heel veel ideeën gebracht. Een echte aanrader.

“Genaaid” van Jennifer Hoffman

De serie:”Genaaid” van Jennifer Hoffman heb ik bekeken. Deze serie is oorspronkelijk al in 2018 uitgezonden door de EO. Ik heb hem terug gekeken via  NPO3 nl. Samen met 5 startende modemakers reist ze naar Myanmar. De modemakers moeten wonen en werken zoals de mensen in Myanmar en zo ontdekken ze hoe de kledingindustrie in elkaar zit. Naast de wantoestanden in de kledingindustrie worden er in de serie ook voorbeelden van betere manieren van kleding produceren getoond.  Deze manier van kleding produceren vindt ook in Myanmar plaats. Vaak hoor je mensen zeggen dat als we de fastfashion niet meer kopen de mensen in Myanmar dan geen werk en inkomen hebben. De betere manieren van kleding produceren laten zien dat het ook anders kan. De mensen hebben op deze manier  toch een goed inkomen, maar werken onder veel betere omstandigheden.

Aan het einde van de serie hebben de modemakers  een duurzame kledinglijn geproduceerd waarbij ze geïnspireerd zijn door dat gene wat ze in Myanmar meegemaakt hebben. Deze kledinglijn heeft men vertoond tijdens de Fashionweek.

Deze serie heeft me nog meer aan het denken gezet over de inhoud van mijn kledingkast en de vele aankopen die ik deed.

Ik wist toen ik aan mijn challenge: Een jaar geen kleding kopen begon niet dat het er zo aan toe ging in de mode industrie. Het heeft echt mijn ogen geopend. Zo zal ik in de toekomst geen fastfashion kopen en vooral goed nadenken over wat en waar ik koop.

Kort verhaal: Het groene jasje

Na het kijken van de serie heb ik een kort verhaal geschreven: Het groene jasje. Tijdens het schrijven heb ik ervaren dat het schrijven van een verhaal over kleding nog leuker is dan kleding kopen. Dus wie weet waag ik me er nog een keer aan en schrijf ik nog eens een kort verhaal.

alife.com

In de serie “genaaid” kwam ook  een bedrijf: loop a life in beeld. Dit bedrijf is opgericht door Ellen Mensink. De natuur inspireerde haar om te starten met loop a life.

De natuur kent geen afval. Waarom zouden wij onze aarde uitputten en vervuilen terwijl het ook schoner en ook beter kan. Het bedrijf gebruikt ingezamelde oude kledingstukken, die niet meer draagbaar zijn, om weer nieuwe kleding van te maken. Pas 1 % van de wereldwijde kleding productie wordt gemaakt van gedragen kleding.

De productie van de kleding verloopt in de volgende volgorde:

  1. Afgedankte kleding word ingekocht
  2. Textiel sorteren op materiaal(handmatig)
  3. Kleding  machinaal sorteren op kleur
  4. Knopen, ritsen, labels e.d. handmatig uit de kleding knippen
  5. Vervezelen: het uit elkaar trekken van textiel in vezels
  6. Blenden: het materiaal wordt gemengd met gerecyclede PET flessen, Tencel Lyocell(vezels van de Eucalyptusboom)om het garen sterker en kleurvast te maken
  7. De garens worden gesponnen
  8. Breiers uit Nederland en Portugal maken de nieuwe kledingstukken
  9. Resultaat: Bijzondere kledingstukken die langer dan een seizoen mee kunnen.

 

Op de website van loop a life kun je hier alles over lezen.  Ik heb ook al gekeken naar de mooie dingen die ze maken en ik weet nu al zeker dat als ik na dit jaar weer ga shoppen,  ik in ieder geval een kledingstuk ga kopen dat bij loop a life is gemaakt.

 

Ik raad je echt aan om eens een kijkje te gaan nemen bij  op de website van Yolanda Ave, loop a life of de serie “genaaid”. Je zult zien dat je er heel enthousiast van wordt.

Heb je mijn verhaal: Het groene jasje gelezen? Wat vond je ervan? Geef je reactie hieronder.