Geen kleding kopen geeft ontspanning en afleiding.

In december afgelopen jaar bedacht ik dat ik in januari zou starten met mijn challenge 365(+1) dagen geen kleding kopen. Op dat moment had ik totaal geen weet van het Corona virus dat de hele wereld zou teisteren. Geen kleding kopen lijkt in het licht van alle problemen die er op dit moment zijn zo’n futiliteit. Er zijn wel belangrijkere zaken om over na te denken. Toch ervaar ik dat het bezig zijn met mijn challenge mij even laat ontsnappen aan mijn gedachten over alles wat met Corona te maken heeft. Het geeft mij ontspanning en afleiding. Voordat ik aan mijn challenge begon, gaf vooral het kopen van kleding mij ontspanning en afleiding. Nu krijg ik dit van ontdekken van mijn eigen kledingstijl, het bekijken van de outfits die ik al gecombineerd heb en het analyseren van de afgelopen 3 maanden.

 

Eigen stijl ontdekken

Om mijn eigen stijl te ontdekken heb ik op Pinterest een moodboard gemaakt met kleding die ik leuk vind. Vervolgens heb ik uit mijn dagelijks gemaakte foto’s de 5 leukste items geselecteerd en die vergeleken met mijn moodboard. Tenslotte heb ik met behulp van de foto’s en het moodboard het volgende wensenlijstje geformuleerd: 

 1. Kernwoorden voor mijn stijl: vrouwelijk, sportief, kleurrijk.
 2. Broeken kunnen effen of bedrukt zijn. 
 3. Blouses liefst effen, met een kleine print of met strepen of stippen. 
 4. Jurken en jasjes  sportief. 
 5. Vesten en truien van dunne wol. 
 6. Kleur kobaltblauw is favoriet.
 7. Grote contrasten zoals  bijvoorbeeld zwart/wit en colorblocking. Hoewel mijn kledingstukken nog niet allen voldoen aan deze kenmerken, blijf ik ze toch dragen. Wanneer ik nieuwe kleding aan ga schaffen, zal ik zeer zeker rekening houden met bovenstaande punten. 

 

Foto’s gebruiken om te evalueren

De afgelopen 3 maanden heb ik elke dag een foto gemaakt van mijn outfit. De leukste outfits heb ik in een schrift geplakt zodat ik daar de volgende winterperiode inspiratie uit kan halen. Op 5 foto’s zag ik outfits die ik niet meer zo leuk vond staan. Om te beslissen of ik de kleding weg zou doen heb ik op de volgende punten gelet:

 1. Zit het kledingstuk lekker?
 2. Past het bij mijn figuur?
 3. Is het kapot of  nog te herstellen ?
 4. Past het bij mijn stijl?
  Uiteindelijk heb ik 1 T-shirt, 2 vestjes, 1 jasje en 1 blouse weg gedaan.

Kledingstukken 30 keer dragen

Laatst las ik dat als je duurzaam om wilt gaan met je kleding dat je het ongeveer 30 keer gedragen moet hebben voordat je het weg doet. Bij het onderzoeken van mijn kleding merkte ik dat ik veel kledingstukken al 9 a 10 jaar heb. In tegenstelling tot wat ik gedacht had ben ik dus veel duurzamer bezig geweest met mijn kleding. Want de meeste kledingstukken die zo oud zijn heb ik bijna zeker wel 3 a 4 keer per jaar aangehad. 

Van wintermode naar de lentemode omschakelen

Met in mijn achterhoofd het verhaal van kleding 30 keer dragen en de regels voor het wegdoen, ging ik mijn kast van de wintermode omzetten naar de lentemode.  Ik heb mijn hele kledingkast helemaal leeg gehaald. Het was lastig om afstand te doen van mijn kleding. Uiteindelijk heb ik  1 vest en broek weggedaan omdat ze niet lekker zaten. Bovendien ging er één colbert  weg omdat het niet echt mijn stijl meer was.  Daarentegen was het heel fijn om de lente kleding weer klaar te hangen en ik  verheug me er weer op om nieuwe combinaties te gaan maken. Ik heb het gevoel dat ik geshopt heb in mijn eigen kledingkast.

Wat levert 3 maanden geen kleding kopen mij op?

 1. Kledingstukken combineren is veel leuker en afwisselender dan steeds vaste setjes dragen. In het vervolg zal ik dus bij nieuwe aankopen er op gaan letten dat items onderling te combineren zijn. 
 2.  Ik voel niet de behoefte om te shoppen omdat ik genoeg kleding heb, want in de afgelopen 3 maanden heb ik nagenoeg elke dag een andere outfit aangehad. Dit scheelt enorm veel geld. 
 3. Het hangertjessysteem heeft er voor gezorgd dat ik alle kledingstukken die ik bezit aan gehad heb. Dit systeem maakte het voor mij gemakkelijker om kleding te kiezen uit de grote hoeveelheid kleding die ik heb. 
 4. Ik ben kleding gaan herwaarderen. Twee leren jasjes van 10 jaar oud, wilde ik voor mijn challenge wegdoen. Nu ik ze weer gedragen heb, vind ik ze best leuk dus die kunnen nog best wel even mee.
 5.  Kleding stukken die op het hangertje niet meer zo leuk leken, bleken bij het dragen heel leuk te zijn. 
 6. Ik ben mij nu meer bewust van mijn stijl, waardoor het makkelijker wordt om kleding te kopen die bij mij past.

 

Hoe zit dat met jou? Weet jij wat jouw kleding stijl is en shop jij wel eens in je eigen kledingkast?