Elke dag een foto maken in Zuid Afrika

Deze maand ga ik op vakantie naar Zuid Afrika en de challenge: Elke dag een foto maken lijkt met uitstekend geschikt. Tijdens zo” n reis maak je toch al veel foto’s dus dan moet de challenge niet moeilijk zijn.

Ik heb zo’n challenge al eens eerder gedaan. De eerste keer dat ik het deed fotografeerde ik elke dag iets dat mij bezig hield die dag.

Tijdens een ander project fotografeerde ik elke dag wat ik aan had.

 

Hoe kies je een thema?  

Je kunt er voor kiezen om voor je maand slechts 1 thema te kiezen. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om elke dag een ander thema te fotograferen.

Voorbeelden van thema’s zijn: kleur, vorm, gestreept, cijfers, letters, wat je mooi vindt, waar je dankbaar voor bent, deuren, winkeltjes, dieren, zwembad, kinderen, plezier, dieren,luchten, zonsopgang, zonsondergang, bruggen, vervoersmiddelen, reflectie, schaduw, kader, zoet,  enz.

Instagram

Op Instagram kun je ook veel suggesties vinden voor een onderwerp van je project. Als je op Instagram boven in de zoekbalk intoetst 100 days of.. en je maakt de zin niet af, dan zie je allerlei suggesties.

Pinterest

Op Pinterest zijn heel veel voorbeelden van thema’s die je kunt fotograferen te vinden.  Ook vind je daar veel tips en trics over het maken van mooie foto’s.

Inspirerende apps

Er bestaan ontzettend veel apps die je kunt downloaden en die je inspireren om elke dag een foto te maken.

okdothis:

De gebruikers krijgen dagelijks een foto opdracht. Je kunt foto’s van anderen bekijken en anderen kunnen die van jou zien.  De foto kun je een ok geven of je kunt er een reactie onder plaatsen.

photography 30 days challenge photo camera digital

Deze app geeft elke dag aan waar je een foto van kunt maken. Als je een foto hebt gemaakt kun je een rondje aanvinken en zo zie je precies welke foto’s je al gemaakt hebt. De app geeft ook tips hoe je het beste foto’s kunt maken.

a photo a day:

Dit is een app waarmee je elke dag een foto kunt maken. Als je op de knop Today’s Photo klikt kun je een foto maken en de foto wordt bij de dag opgeslagen. Je kunt ook je foto’s nog terug zien.

GuruShots:

Als je via facebook of instagram ingelogd bent kun je op deze app met je foto’s een spel spelen.Er zijn verschillende onderwerpen waar je aan mee kunt doen bijvoorbeeld: gemaakt van glas, hoofdsteden enz. Je kunt je foto’s die je gemaakt hebt uploaden en dan kun je beginnen als Newbie en stemmen en punten verzamelen om naar een hoger niveau te gaan en als laatste te eindigen op het niveau van Guru. Het is ook mogelijk om een prijs te winnen.Je kunt zelf ook stemmen op anderen door likes te geven.  Er zijn filmpjes op You Tube te vinden die uitleggen hoe de app werkt.

Hoe pak je de challenge het beste aan?

 1. Je kunt er voor kiezen om te fotograferen met een gewoon toestel, maar fotograferen met je mobiele telefoon is ook heel leuk. Je hebt je telefoon steeds binnen handbereik en je hoeft niet de hele dag met je fototoestel te slepen. 
 2. Zet datgene wat je wilt fotograferen in je agenda, zodat je er elke dag aan herinnerd wordt dat je een foto gaat maken.
 3. Je kunt elke dag natuurlijk meerdere foto’s maken van je onderwerp en dan aan het einde van de dag kiezen de beste foto uit kiezen.
 4. De foto’s die je maakt kun je het beste meteen in een mapje in je mobiel zetten, zodat je ze netjes geordend bij elkaar hebt.
 5. Als je er voor gekozen hebt om steeds een ander thema te fotograferen, is het handig om de foto ook te voorzien van een tekst die bij het thema hoort.

Wat heb ik geleerd van de challenge?

 1. Elke dag een ander onderwerp fotograferen is mij niet goed bevallen, het voelde een beetje gekunseld aan. Na een paar dagen besloot ik om gewoon op mijn gevoel te fotograferen en  per keer te kijken welke foto ik uit zou kiezen als beste foto.
 2. Doordat je onderwerpen aan het zoeken bent om te fotograferen, ben je veel bewuster met de dingen bezig. Je let meer op je omgeving en je ziet meer.
 3. Als ik achteraf naar de foto’s kijk, kan ik me nog precies herinneren wat ik op dat moment deed en dacht.
 4. Het is heel leuk om een verzameling foto’s van een maand te hebben. Je kunt de foto’s via bijvoorbeeld Abelli in een klein boekje laten drukken. Dan heb je een maandboekje met leuke foto’s waar zeer zeker een herinnering aan zit.
 5. Doordat ik me ben gaan verdiepen in informatie over fotograferen met je mobiel heb ik veel dingen geleerd over de mogelijkheden van mijn telefoon en kan hierdoor betere en mooiere foto’s maken. Ook begrijp ik veel meer van de functies die op mijn telefoon zitten.
 6. Ik heb er niet voor gekozen om de apps die ik hierboven genoemd heb te gebruiken, maar dat ga ik bij een volgende challenge zeker een keer doen.
 7. Een maand lang elke dag een foto maken is best lastig. Soms vergat ik op een dag om een foto te maken. Daarom maakte ik op de dag erna twee foto’s

 

Ik ben benieuwd of je door mijn project elke dag een foto maken ook enthousiast geworden bent. Ga jij ook elke dag een foto maken?