Maak een vogelparadijsje

Week 4 van de challenge 52 weken duurzaam: Maak een vogelparadijsje was nu niet een uitdaging die ik verwachtte bij een challenge over duurzaamheid.

De introductie op de website van  52 weken duurzaam deed mij van mening veranderen want de luidde als volgt: Vogels moeten de winter goed doorkomen, zodat ze zich in grote getalen kunnen voortplanten in de lente. Hierdoor wordt de biodiversiteit bevorderd. En dat is natuurlijk net weer wel duurzaam.

Normaal gesproken ben ik niet zo met vogels bezig. Ik hoor ze natuurlijk graag fluiten in de vroege ochtend, maar het kwam nooit bij me op om ze bij te voeren in de winter.  Het is natuurlijk makkelijk om te zeggen dit onderwerp heb ik niet zoveel, hier doe ik dus niet aan mee. Echter zo werkt het niet. Ik vind dat je eerst het onderwerp eens moet onderzoeken voordat je een mening over iets vormt. Dat is dus wat ik gedaan heb, ik ging op onderzoek uit.

Redenen waarom de biodiversiteit in Nederland afneemt

  1. Op de meeste akkers in Nederland wordt 1 soort gewas gekweekt en wilde bloemen en kruiden worden bestreden met bestrijdingsmiddelen. Dit is funest voor insecten en daarmee ook voor de vogels die deze insecten eten.
  2. Door het eentonige landschap zijn er minder schuil- en broedplaatsen voor vogels. Als afscheiding van de percelen gebruikt men hekken in plaats van haagjes. Hierdoor kunnen de vogels geen beschutting vinden of nestjes bouwen.
  3. Huizen hebben vaak geen kieren meer, waar vogeltjes nesten kunnen bouwen.
  4. In de wijken zie je dat mensen vaak alleen maar bestrating in hun tuin hebben, waardoor de vogels geen schuilplaatsen meer kunnen vinden. Ook zijn de heggen vaak vervangen door houten schuttingen.
  5. In de grote steden is er weinig groen te vinden.

Hoe ziet een vogelparadijsje eruit

Ik wil best een vogelparadijsje in de tuin maken maar waar de tuin aan moet voldoen weet ik niet precies. Ik vond het antwoord op de website van vogelbescherming Nederland. Op deze website kun je een postcode vogelcheck doen. Je krijgt dan praktische tips voor tuinvogels.

Dit werkt als volgt:

  1. Vul je postcode in
  2. Je ziet 10 vogels die in jouw buurt leven
  3. Kies max 5 vogels waarvoor je tips wilt
  4. Ook kun je kiezen voor vlinder- & vleermuistips
  5. Selecteer je balkon of je tuingrootte
  6. Vul je  e-mailadres in en gaat aan de slag!Nadat je bent ingelogd krijg je adviezen voor de 5 vogels die je uitkoos. Je krijgt een overzicht van de andere vogels , vlinders en vleermuizen die in je buurt te vinden zijn.  Voor deze dieren kun je ook weer adviezen aanvragen. Verder kun je een to do lijst maken van adviezen die je op wilt gaan volgen en je kunt in een logboekje bijhouden wat je allemaal gedaan hebt om je tuin om te toveren tot een waar vogelparadijs.Nu moet ik zeggen dat wij gezegend zijn met een mooie tuin en dat veel van de adviezen al in orde waren bij mij in de tuin. Het enige wat ik nog niet deed is de vogels voeren. Daarom kocht ik een vogelhuisje met pindakaas pot en reeg ik een slinger met pel pinda’s. De pot heeft er een dag gehangen zonder dat de vogeltjes er naar toe gingen, maar ineens hebben de koolmeesjes de pot ontdekt en de vogeltjes vliegen af en aan. Nu ik erop begin te letten zie ik nog veel meer vogels in mijn tuin zoals: musjes en merels. En nog wat andere vogels waarvan ik de naam niet ken. Al doende  kom ik  erachter dat ik het heel leuk vind om naar ze te kijken.  

   Vogeltelling

   Een vogeltelling wordt elk jaar door de vogelbescherming Nederland en SOVON vogelonderzoek georganiseerd. In 2020 deden 90.000 mensen mee en in 2021 is dit aantal gestegen tot wel boven de 110.000. Men denkt dat dit door de Lock down komt. Eigenlijk is de telling een groot burgeronderzoek:  Welke vogels komen voor in de tuinen en stijgt of daalt dit aantal ten opzichte van de voorgaande jaren. Via de vogelbescherming Nederland kun je met een app de vogels tellen. Een leuk idee om te doen.

    

   In het weekend van 29 t/m 31 januari werd er weer een vogeltelling gehouden. Het is de bedoeling dat je   gedurende een half uur het aantal vogels per soort dat je in je tuin ziet telt. Je noteert alle waarnemingen van een soort in je tuin of balkon. Je geeft alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: Zie je in je telhalfuur 3 koolmezen tegelijk en 5 koolmezen dan geef je door 5 koolmezen. Helaas kan ik niet meer meedoen, maar volgend jaar ben ik vast van de partij.

Gratis online vogelcursus

Nu ik zo met de vogels in mijn tuin bezig ben, lijkt het me leuk om meer te weten te komen over de vogels die mijn tuin bezoeken. Op de website van de vogelbescherming kun je je aanmelden voor een gratis vogelcursus.

Je kunt kiezen uit:

 • beginnerscursus tuinvogels in Nederland. In de gratis online cursus leer je in 10 boeiende lessen je tuinvogels en hun geluiden herkennen.
 • beginnerscursus vogels in Nederland. In 10 lessen leer je van alles over tuinvogels, bosvogels, weidevogels, watervogels en vogels van het waddengebied. Na aanmelding krijg je 1 keer per vier dagen per email een vogel les. In iedere les kun je terug bladeren naar de vorige lessen. Zo maak je op een leuke manier kennis met de Nederlandse vogels. Je gaat veel meer zien en herkennen in je tuin en je krijgt praktische tips voor je eigen tuin of balkon.

Ga ik door met de challenge

Aan het begin van de week dacht ik dat ik deze challenge niet zo leuk vond en er niet mee door zou gaan, maar nu ik me er meer in verdiept heb ga ik in ieder geval de vogels in mijn tuin beter volgen en ik ga de beginners cursus van de vogelbescherming volgen. Het potje met pindakaas vul ik zeker bij als de koolmeesjes hem leeg gegeten hebben. Kortom een hele leuke challenge…enne volgend jaar  dan tel ik de vogeltjes in mijn tuin.