Een nieuwe challenge

In het jaar 2020 sloot ik de challenge : Geen kleding kopen af en start ik natuurlijk weer een nieuwe challenge: 
52 weken duurzaam. 

In tegenstelling tot de eerste challenge bedacht ik deze niet zelf , maar kwam ik tegen op Instagram.

De bedenkers van deze challenge  nodigen iedereen uit om je eigen leven stap voor stap een stuk duurzamer te maken. Ze beloven je om iedere week een verrassende en duurzame stap te zetten. Om te zien of het bij je past. Als je er gelukkig van wordt, dan hou je het vol. Zo niet dan stop je er mee. Ze willen graag onderzoeken wat wel kan. Ze noemen de challenge uitdagend, leuk, leerzaam en gratis.

Uitdagend, leuk en leerzaam en ook nog duurzaam spreekt mij wel aan dus ik doe mee!
Als je mee doet en je  inschrijft, krijg je elke week een challenge in je inbox, makkelijker kan het niet. De challenges zijn onderverdeeld in een aantal hoofdgroepen:  groen , circulair, lifestyle, energie, voeding,  mobiliteit, circulair. Op de website www. 52 weken duurzaam. nl kun je er nog veel meer over lezen. Ook is de challenge te volgen op Instagram en Facebook.

Challenge  week 1 voeding: Eet je kastjes leeg

7  redenen waarom deze week challenge mij aanspreekt:

 • Ik ben dol op challenges
 • Door alle kasten na te lopen krijg ik overzicht en worden mijn kasten netjes.
 • Het wordt voor mij duidelijk welke producten over de datum gaan. Deze producten ga ik gebruiken en zo verspil ik geen voedsel
 • De voorraad wordt opgemaakt dus ik hoef even niet te winkelen
 • Ik moet creatief zijn en bedenken wat ik met de producten ga maken, hierdoor ontdek ik vast nieuwe recepten.
 • Er doen heel veel mensen mee met de challenge. Zij posten hun aanpak op Instagram. Het is leuk om ervaringen van anderen te lezen en zo nieuwe ideeën op te doen.
 • Ik bespaar geld, want ik hoef geen boodschappen te doen en gooi geen spullen weg.

Hoe pak ik het deze week aan?

 • Ik begin met de spullen die in de koelkast staan, want die gaan het snelst over de datum
 • Ik maak de laden van de kasten leeg en controleer eerst alles op versheid. Wat over de datum is en echt niet meer gegeten kan worden doe ik weg.
 • De volgorde van de producten die ik gebruik wordt bepaald door de houdbaarheid. Ik eet eerst het product dat het eerst op moet.
 • Ik maak elke dag van de producten en wat het geworden is een foto.
 • Deze foto’s plaats ik in mijn story’s op Instagram en in deze blog.
 • De recepten die ik gebruik zet ik op een bord op Pinterest, zodat ik ze later terug kan vinden.

Hoe verliep het opruimen van de kasten deze week?

 

Ik startte met het opruimen van de laden en kasten.  Allereerst haalde ik alle producten uit de kastjes en zette ze soort bij soort neer. Daarna keek ik naar de houdbaarheidsdatum en zette de spullen op datum terug in de kast. Dus wat het eerst op moet staat nu vooraan. De kasten zien er nu netjes en overzichtelijk uit. De spullen die bijna over de datum waren : roggebrood, rijstwafels, soepstengels, blik sperziebonen, brunchbroodjes,  aangebroken zakje cashewnoten, kruidnoten, gevulde koeken en shoarma broodjes.  Deze spullen zette ik bij elkaar in een krat in de keuken zodat ik ze snel te pakken had.

Vervolgens was de vriezer aan de beurt. Ook hier zette ik alles op het aanrecht en sorteerde ik de producten. Ook hier vond ik producten die snel opgegeten moeten worden. Zo had ik 5 zakken met Italiaanse / Mexicaanse groenten, ijs , 2 appelbeignets van vorig jaar, wat aangebroken pakjes bladerdeeg en wat groenten die op moesten.

In de koelkast waren er ook producten die opgegeten moesten worden: brie, wat restjes salade, stukjes kaas, zure room,  prei, wortelen en  Griekse yoghurt.

Wat maakte ik met de spullen uit de kastjes ?

Het lukte me heel goed om met de restjes  en spullen die op gegeten moesten worden lekkere gerechten te maken. Ik tikte op Pinterest de ingrediënten waarmee ik iets wilde maken in en zo vond ik heel veel heerlijke recepten.

De appelbeignets van vorig jaar gooide ik weg omdat ze in de vriezer te oud waren geworden op opgegeten te worden.  Dat is dit jaar met de oliebollen anders. Ik maakte er een heerlijke bread- and – butterpudding van. We konden er twee keer van eten en het smaakte verrukkelijk!

Ook waren er 3 citroenen over. Normaal gesproken eindigen dit soort dingen uiteindelijk in de  prullenbak omdat ik ze dan te lang laat liggen totdat ze uitgedroogd zijn. Dit jaar niet hoor. Ik perste ze uit en het sap in een ijsklontjes vorm ingevroren. Super handig als ik een keer citroensap nodig heb.

De overgebleven brie ,cashewnoten, en een gedeelte van de zure room verdween in een heerlijke quiche. Daarvan aten we 2 keer :s’ avonds  en de volgende dag hadden we nog heerlijk een stukje als lunch.

De restjes tortillachips , zure room en kaas verwerkte ik in een  heerlijk Mexicaans gerecht .

Doordat de rijstwafels  , soepstengels en het roggebrood at ik als tussendoortje . Op de rijstwafels smeerde ik de overgebleven salades en roomkaas. Zodoende at ik minder zoete tussendoortjes dan tijdens de feestdagen. Hierdoor was ik meteen beter met mijn gezondheid bezig.

De brunchbroodjes die we  samen met de overgebleven salades als lunch aten, smaakten op een doordeweekse dag erg lekker. Misschien nog wel lekkerder dan tijdens de feestdagen toen we al vol van al het andere lekkere eten zaten.

De sperziebonen werden met zalm en pesto een heerlijk hapje en de de ovenschotel met vis, prei en wortelen was ook niet te versmaden.

Ga ik door met de challenge?

Kortom deze week beviel mij heel goed. Wat ik hoopte te bereiken is uitgekomen. De recepten die ik uitzocht, bewaarde ik op Pinterest. Wil je die ook eens maken, dan kun je ze vinden onder mijn Pinterest naam: Monique Vermaat bij het bord 52 weken duurzaam.

Van deze challenge werd ik echt gelukkig……dus ik ga er mee door!