Waarom kopen mensen een jaar lang geen kleding?

Deze week heb ik veel tijd besteed aan het lezen van blogs op internet over een jaar geen kleding kopen. Het is leuk om te lezen wat mensen beweegt om tot deze beslissing te komen. Bij mij was het omdat de vele kledingstukken mij in verwarring brachten. De grote hoeveelheid kleding zorgde ervoor dat ik niet wist wat ik aan moest trekken en dat ik bepaalde kledingstukken zo weinig aan kon doen omdat ik veel te veel kleding had.

Tijdens het lezen van de blogs kwam ik er achter dat er ook veel mensen besluiten om minder of geen kleding te kopen omdat de kledingindustrie de tweede vervuilende industrie is. Ik was met dat tot op heden niet bewust.

Waarom is de kledingindustrie de tweede vervuilende industrie?  

 

 1. Er komt CO2 uitstoot vrij bij de productie en het vervoer van de kleding
 2. Het telen van de grondstoffen kost een grote hoeveelheid water. 
 3. Het verven van de stoffen verbruikt veel water het vervuilde water wordt geloosd in de rivieren en de zee. Het produceren van 1 jeans kost bijvoorbeeld al ongeveer 7000 liter water. 
 4.  Kledingstukken die niet lang gedragen worden veroorzaken enorm veel afval. 
   Ik schrok hier enorm van en dit is voor mij een reden te meer om mijn besluit om een jaar geen kleding te kopen vol te houden.

Challenge: Een dag je groen

Tijdens mijn zoektocht op internet kwam ik bij de website https://eendagjegroen.milieucentraal.nl/.  Op deze website kun je uit 16 dingen kiezen die invloed hebben op het milieu. Je kunt aanklikken wat je wilt doen en hoe lang. Ook kun je anderen uitnodigen om mee te doen. Op de website worden alle besparingen bij elkaar op geteld.

In totaal wordt er al op dit moment 400 jaar, 3 maanden, 2 weken en 4 dagen geïnvesteerd. Er doen 2.375 mensen een dagje groen en hierdoor is er  67.680 kg CO2 bespaard.

De groene acties die je kunt kiezen zijn: plastic scheiden, korter douchen, eigen boodschappentas mee naar de winkel nemen, vegetarisch eten, eten van het seizoen eten, fietsen naar school, vergeten kleding dragen, al je afval scheiden, stekker uit apparaten halen die je niet gebruikt, geen kaas eten, de auto laten staan, geen kleren kopen, drogen aan de waslijn, het licht uitdoen, kleding ruilen, boodschappen op de fiets doen.

Challenge: geen kleding kopen

Natuurlijk sprak de challenge: Geen kleding kopen mij aan.  Je kunt zelf aangeven hoe lang je dit gaat volhouden. Het kan variëren van 1 dag tot maximaal 100 dagen. Ik heb me aangemeld en ik heb meteen 100 dagen ingevuld. Ik wil het natuurlijk langer volhouden, daarom zal ik na de 100 dagen weer opnieuw intekenen voor nog eens 100 dagen en zo doorgaan totdat ik 366 dagen geen kleding gekocht heb. Het leuke van de site is, dat er bij elkaar opgeteld wordt hoeveel mensen geen kleding gaan kopen en hoeveel dagen dit bij elkaar zijn. Samen met mij zijn er 132 mensen die geen kleding meer kopen voor in totaal 21 jaar, 3 maanden, 2 weken en 6 dagen. Dit is omgerekend  gemiddeld ongeveer 58 dagen per persoon.

Op de site vind je  5 redenen  om mee te doen:

 1. Bespaar tijd omdat je niet gaat shoppen
 2. Geen kleding kopen bespaart geld
 3. In plaats van kleding kopen, kun je kleding ruilen
 4. Herontdek je eigen garderobe/kledingkast
 5. Je bent groen bezig.

Met al deze redenen, behalve kleding ruilen met vrienden heb ik al kennis gemaakt, en ik ben er reuze blij mee.

Als je je aangemeld hebt, kun je ook aangeven of je van tijd tot tijd een motiverend mailtje wilt krijgen om er voor te zorgen dat het je lukt om de dagen waar je voor ingetekend hebt vol kunt houden. Verder kun je het feit dat je meedoet met deze challenge delen op Instagram of Facebook.

Bovenstaande motiveerde mij  enorm om door te gaan met het niet kopen van kleding. Hoe zit dat bij jou? Zou jij het aandurven om een periode geen kleding te kopen en zo ook groen bezig te zijn?