Te veel kleding om te dragen

Aan kleding had ik nooit gebrek. Ik ging heel vaak naar de stad en kocht dan een complete outfit zoals bijvoorbeeld: broek, shirt, jasje en/of vest. De kleding was keurig op elkaar afgestemd en volgens de laatste mode. Ook kocht ik er bijpassende schoenen en een tas bij. Zodra ik op de kleding uitgekeken was, ging ik naar de winkel en kocht ik een volledig nieuw outfit. Er werd bijna niets weggegooid, omdat alles er nog prachtig uit zag en het nog steeds mijn smaak was. Het was mijn gewoonte om steeds het nieuwste item aan te trekken. Hierdoor hingen er veel kledingstukken ongedragen in de kast. Niet omdat ze niet leuk waren, maar omdat er niet meer dagen in de week zaten om de kleding te kunnen dragen.

Niet meer blij met mijn grote hoeveelheid kleding

In de zomer van 2019 zou ik op vakantie gaan, hiervoor had ik een selectie gemaakt van een aantal outfits. Veel outfits konden niet mee op vakantie, dit gaf mij een vervelend gevoel. In plaats van blij te zijn met mijn grote hoeveelheid kleding, werd ik er onrustig van.

Marie Kondo

Na de vakantie keek ik naar een documentaire van Marie Kondo. Zij adviseerde in deze documentaire alle kledingstukken op  bed te gooien en dan per kledingstuk te bekijken of de kleding je nog plezier gaf  of niet en dan te besluiten of je het nog wilde houden of weg wilde doen. Dit leek mij een goede oplossing voor mijn situatie, dus ik volgde het advies op en maakte een berg op mijn bed. Ik schrok er gewoon van. De stapel was zo hoog, dat ik bijna op mijn tenen moest gaan staan om bij de bovenkant van de stapel te komen. Dat ik veel kleding had wist ik wel, maar dat het zoveel was had ik mij nooit gerealiseerd!

Kleding sorteren

Zoals Marie Kondo adviseert, begon ik met het sorteren van mijn kleding. Uiteindelijk deed ik 2 shirts en een broek weg en de rest bleef want die vond ik nog steeds leuk.  DIT was niet de manier  om mijn kledingberg te reduceren, besefte ik.
Tijdens het sorteren had ik alle kledingstukken soort bij soort in de kast gehangen. Dus blouses bij blouses, beginnend met de blouses zonder mouw, met korte mouw, met driekwart mouw en ten slotte met lange mouw. Dit deed ik met alle kledingstukken zoals: shirts,jasjes, broeken, vesten, jurken enzovoort. Gelukkig heb ik een hele grote kast en paste alles er keurig in.

Elke dag een andere outfit(hangertjessysteem)

Alles hing nu overzichtelijk in de kast, maar ja het was nog steeds veel. Ik besloot dat ik elke dag een ander setje zou dragen en dus niet alleen maar de nieuwste aanwinsten. Ik schoof elke soort naar de rechterkant van de kast. Als ik het kledingstuk gedragen had, draaide ik het hangertje anders en hing ik het kledingstuk links in de kast. Zo kon ik steeds zien wat ik wel en wat ik niet gedragen had. Ook maakte ik elke dag een foto van de outfit die ik gedragen had. Steeds koos ik de combinaties zoals ik die in de winkel gekocht had en combineerde ze niet onderling met elkaar. Aan het einde van het seizoen zag ik dat ik bepaalde kleding maar 2 a 3 keer gedragen had. Dat is natuurlijk veel te weinig!

Minder leuke kledingstukken

Terwijl ik steeds bezig was met het dragen van dingen die ik nog niet gedragen had, merkte ik dat ik bepaalde kledingstukken steeds als laatste aandeed. Een teken voor mij dat deze kledingstukken voor mij toch minder favoriet waren dan ik dacht. Toch dwong ik mezelf deze kledingstukken aan  te trekken en als ik me er niet zeker in voelde deed ik ze weg. Zo zijn uiteindelijk aardig wat kledingstukken “gesneuveld”en in de doos van weg doen gekomen. Eerst vond ik dat lastig, maar ik merkte dat als de kledingstukken uit het zicht waren, ik ze niet miste.

Shoppen wordt minder leuk

Terwijl ik bezig ben met het reduceren van mijn kleding heb ik wel gemerkt dat ik het niet meer zo aanlokkelijk vind om te gaan shoppen. De kleding die in de winkels hangt vind ik allemaal heel leuk, maar ik zie steeds dingen die ik al in een iets andere vorm heb. Steeds denk ik:” Dat heb ik al in de kast hangen” Een voorbeeld hiervan is een fluffy jas die nu zo hip is. Ik heb er een aantal gepast, maar toen ik aan de jassen dacht die ik nog had, besloot ik hem toch niet te kopen. De laatste tijd kocht ik dus steeds minder. Niet omdat het niet mocht, maar gewoon omdat ik er geen lol meer in had.

Nieuwe challenge: een jaar geen kleding kopen

Het hangertjessysteem is echt een goed systeem om er achter te komen of ik iets nog wil dragen of niet. Nu het nieuwe jaar aangebroken is, vind ik toch wel dat ik verder moet gaan met geen kleding kopen, want mijn kledingberg is nog steeds hoog.  Als ik er steeds kleding bij koop dan kan ik de kleren veel te weinig aan. Mijn doel is om  uiteindelijk een wardrobe capusle te krijgen.

Capsule wardrobe 

Een  capsule wardrobe is  een minimalistische en efficiënte garderobe die ongeveer 3 maanden, meegaat. Het idee is dat je aan het begin van het seizoen een capsule wardrobe samenstelt uit 37 items, of een aantal dat jezelf acceptabel vindt. Deze 37 items combineer je al snel tot 80 verschillende outfits. Om dit te bereiken zit er dus niks anders op dan niets meer te kopen en door te gaan met het hangertjes systeem.

Gaat het mij lukken om 365(+1) dagen geen kleding te kopen?

Ik zou het liefst een heel jaar geen kleding kopen. Ten eerste vind ik het een hele leuke challenge en ten tweede ga ik daardoor mijn kleding meer dragen en zal er vanzelf kleding af gaan vallen, doordat kleding slijt of doordat ik kleding weg doe. Maar of het mij gaat lukken? In de komende blogs ga ik mijn poging om niks aan te schaffen beschrijven. Volg je mij op mijn avontuur?