Geen kleding kopen is het meest duurzaamste wat je kunt doen om een bijdrage te leveren aan een beter milieu

Ook deze week heb ik geen nieuwe kleding aangeschaft. Ik voel me super gemotiveerd om door te gaan met mijn challenge om een jaar geen kleding te kopen. Ten eerste omdat ik nog steeds leuke combinaties met mijn bestaande kleding kan maken en daar veel plezier aan beleef. Ten tweede omdat ik me er veel meer bewust van ben dat de kledingindustrie een vervuilende industrie is. Geen kleding kopen is natuurlijk het meest duurzaamste wat je kunt doen om een bijdrage te leveren aan een betere milieu. Ik moet zeggen dat dat een heel fijn gevoel geeft.

 

 

Snel wisselende collecties

Vroeger had je in de winkels twee collecties: de lente/zomer collectie en de herfst/winter collectie. Tegenwoordig zie je bij veel winkels dat de collectie gedurende een jaar sterk wisselt. Zo komt Zara bijvoorbeeld met 24 collecties per jaar en H & M met 12-16 collecties. Steeds komen ze met een nieuwe trend, zodat je halverwege het seizoen al het idee hebt dat je achter loopt. Hierdoor raak je snel op je kleding uitgekeken en heb je de neiging om steeds meer kleding te kopen.  De kledingconsumptie is sinds het jaar 2000 meer dan verdubbeld. In Nederland draagt men een shirt gemiddeld 9 keer.

 

FastFashion

De  trends  volgen elkaar snel op en de winkelketens willen klanten blijven lokken. Hierdoor bieden zij de kledingstukken heel goedkoop aan. Om dit te kunnen doen is de mode vaak van mindere kwaliteit en worden ze op een voor het milieu belastende manier geproduceerd. Men produceert de kledingstukken onder mensonwaardige omstandigheden in lage lonen landen. Deze mode wordt fastfashion genoemd.

Totdat ik startte met mijn challenge, liet ik me ook leiden door de wisselende collecties. Veel van mijn kleding kocht ik bij Expresso. Ook daar wisselden de collecties elkaar best snel af. Zo waren er vaak 4 thema’s per jaar. Van elk thema kocht ik toch wel 3 á 4 setjes(broek, shirt, vest). Gelukkig was de kwaliteit van deze kleding zo goed dat ik de kleding niet weg hoefde te gooien na 1 seizoen, maar hierdoor groeide de kleding in mijn kledingkast wel enorm uit. Nu ik niets meer aanschaf en nieuwe combinaties maak, draag ik de kleding veel vaker.

Duurzame kleding

Gelukkig zijn er de laatste tijd steeds meer modefabrikanten die duurzame kleding willen produceren. Deze fabrikanten letten er op dat ze duurzame mode maken die lang mee gaat, weinig belastend voor het milieu geproduceerd wordt en die onder menswaardige omstandigheden geproduceerd worden. Men gebruikt materialen die het milieu zo weinig mogelijk belasten  zoals Ahisma zijde,wol, biologisch katoen, viscose,Lyocell/Tencel, Linnen, Hennep, en gerecyclede stof bijvoorbeeld uit plastic flessen.

Expresso

Deze week ben ik ook even op de site van Expresso gaan kijken. Niet om mijn winkelmandje vol te gooien met de nieuwste lente mode( hoe verleidelijk dat ook is) maar omdat ik graag wilde weten hoe duurzaam Expresso omgaat met de mode items die zij verkopen. Ik wist wel dat Expresso aangesloten was bij de Fair Wear Foundation, maar wat dat precies inhield wist ik eigenlijk niet.

Op de website zag ik dat er bij Expresso elk seizoen duurzame artikelen in de collectie zitten. Expresso noemt een item duurzaam als het voor meer dan 50 % uit duurzame stof bestaat. Je kunt de artikelen herkennen aan een groen label.

Duurzame materialen

De items zijn gemaakt van duurzamere materialen zoals biologisch katoen, en een duurzamere variant van viscose namelijk Lenizing. Items in Lenzing hebben hetzelfde comfort als viscose, maar zijn duurzamer geproduceerd. Een ander materiaal is Tencel. Deze zachte stof is gemaakt van eucalyptusbomen.

 

Onbewust duurzaam

Gerecycled polyester is ook een materiaal dat gebruikt wordt. Dit is polyester gemaakt uit gerecyclede petflesjes. Van deze petflesjes worden duurzamere garens gemaakt, waarvan vervolgens milieuvriendelijke stoffen gemaakt worden. De items gemaakt van deze stof zijn voorzien van een klein bedeltje(flesje). Laat ik nu een blouse in de kast hebben hangen met zo’n flesje eraan. Zonder dat ik het wist ben ik dus toch duurzaam bezig geweest. Ik ben wel blij dat ik (onbewust) al bij een keten kleding kocht die als missie heeft om vrouwen nog mooier te maken, maar ook maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Over een jaar ga ik zeker weer bij Expresso kijken en kopen, maar ik ga dan wel bewuster kijken naar de materialen die ik koop en er op letten dat de items die ik koop duurzaam zijn.

Hoe zit dat bij jou? Weet jij of de kleding die je koopt duurzaam is ?