Je huis overvol met spullen

Voordat ik wist wat een Minsgame was, had ik bedacht dat mijn volgende challenge over opruimen zou gaan. Ik besloot een maand lang elke dag spullen op te ruimen en weg te doen. Dit was hard nodig want mijn huis raakte zo langzamerhand overvol met spullen en ik wilde meer rust en ruimte.

Minsgame; Spullen wegdoen en rust creëren.

Op Pinterest ontdekte ik een spel dat mensen kunnen spelen als ze op willen ruimen n.l. Minsgame.

Dit spel is bedacht door de Minimalists. Je speelt het spel samen met iemand anders.
Op dag 1 gooi je 1 ding weg, op dag 2 gooi je 2 dingen weg, op dag 3 3 dingen en zo ga je door tot op de laatste dag 31 dingen. Houd je dit vol tot aan het einde van de maand dan heb je in totaal 496 spullen uit je huis weggedaan. Degene die het wegdoen van spullen het langst heeft vol gehouden heeft gewonnen en krijgt een vooraf afgesproken beloning.

Ik besloot om de Minsgame wel te spelen, maar dan lekker alleen met mezelf.

12 Tips om van het project Minsgame een succes te maken.

 1. Begin op zolder daar staan toch al vaak spullen die je daar gezet hebt omdat je ze niet allemaal dagelijks nodig had.
 2. Werk dan kamer voor kamer af. Bekijk steeds alle spullen in de kamer en kijk wat je dubbel hebt of wat overbodig is.
 3. Begin met het wegdoen van gemakkelijke dingen zoals: gebruiksaanwijzingen (staan vaak online), cd’s(wie heeft er nog een cd speler en spotify is gratis te gebruiken), sokken(vaak liggen er veel ongebruikte in de lade), pennen, kabeltjes van telefoon e.d, boeken die je al jaren van plan bent om te gaan lezen.
 4. Je kunt je houden aan de volgorde van wegdoen dus op dag 1 1 ding en dag 2 2 dingen. Als je dat lastig vindt, kun je ook een template maken met 31 vakjes en dan kiezen hoeveel dingen je per keer opruimt en dan het desbetreffende vakje afstrepen.
 5. Maak steeds een foto van de dingen die je wegdoet, leg ze op een leuke manier neer . Het leuke hiervan is dat je echt resultaat ziet van wat je doet.
 6. Maak 2 dozen: 1 met weggeven, 1 met verkopen en spreek met jezelf af dat als de doos vol is je hem meteen wegbrengt naar de kringloop winkel en dat je de spullen die in de verkoop doos zitten meteen op marktplaats zet of op in de plaatselijke koopjeshoek plaatst. Zo voorkom je dat de spullen die je weg wilt doen weer gaan ophopen en dat je ze alsnog houdt.
 7. Als je bijvoorbeeld sieraden weg wilt doen, kun je er ook een soort van afscheid van nemen door ze nog 1 keer te dragen en te kijken of je er echt vanaf wilt.
 8. Je kunt ook een foto maken van iets dat je weg wilt doen en digitaal in een nostalgie mapje op je telefoon zetten zodat je er altijd nog naar kunt kijken.
 9. Bedenk bij de dingen die je weg wilt doen, zou ik het meenemen als er brand kwam?
 10. Bedenk dat je bepaalde dingen kunt digitaliseren en dan weg kunt doen zoals bijvoorbeeld; kindertekeningen, kaartjes, foto’s, allerlei voorwerpen.
 11. Wat goed helpt is om spullen van een afstand te bekijken alsof het van een ander is.
 12. Denk bij het wegdoen van je spullen aan het doel van het opruimen: meer rust en ruimte.

 

 12 Dingen die ik geleerd heb van het project Minsgame:

 1. Het wegdoen van spullen geeft ruimte in je kasten.
 2. Je wordt er gelukkig van. Het helpt je om de balans op te maken en dingen uit het verleden een nieuwe betekenis te geven .
 3. Door van iets waar je een goede herinnering hebt een foto te maken, bewaar je de herinnering ook, maar neemt het minder ruimte in.
 4. Er zit een verschil tussen opruimen en weggooien. Bij opruimen bedenk je waar je de spullen wilt leggen, maar het maakt niet gelukkig. Bewust bezig zijn met wat je hebt en houden waar je op gesteld bent, maakt je wel blij.
 5. Als het lastig is om grote hoeveelheden te vinden voor de 31e dag kun je zoeken naar voorwerpen waar je grote hoeveelheden hebt. In mijn geval bijvoorbeeld pennen.
 6. Als je met sommige dingen moeite hebt om weg te doen. Stop er dan mee en doe eerst de dingen weg waar je gemakkelijk afstand van kan doen.
 7. Als je bepaalde dingen weg wilt doen en je twijfelt er toch over, berg ze dan op in een speciaal doosje, zakje en spreek met jezelf af dat als je die dingen binnen een maand niet gebruikt hebt je ze alsnog weg doet
 8. Er waren ook dingen die ik niet weg kon doen, terwijl ik toch wist dat ik er niets meer aan had. Zo heb ik nog videobanden van toen de kinderen klein waren. We hebben geen videorecorder meer en de banden liggen al 20 jaar ongebruikt in de kast. Dus hoe groot is de kans dat we de beelden die op de banden staan nog gaan zien? Gelukkig hebben we genoeg ruimte in huis en heb ik deze banden toch maar even laten liggen. Misschien als ik wat beter in het minimaliseren geworden ben ruim ik ze makkelijker op.
 9. Ik had ook gouden sieraden die ik niet meer droeg. Ik besloot om een workshop te boeken bij een goudsmid en een nieuw sieraad te maken van mijn oude goud. Zo hield ik het toch nog maar kreeg er een ander ding voor terug.
 10. Na 31 dagen was mijn huis nog steeds overvol.Het leek me een goed idee om er nog een Minsgame achteraan te doen. Ik heb weer een overzicht gemaakt met 31 vakjes en begin weer opnieuw.
 11. Elke dag heb ik een foto genomen van datgene wat ik weggedaan heb zo kun je later nog eens terug zien wat er allemaal weggedaan is.

 

Ben je door mijn project Minsgame enthousiast geworden ?. Ga jij ook spullen wegdoen?

Laat het me weten, want ik ben erg benieuwd?